Fizethetek máshogy is?

Mivel az adót pénzben kell megfizetni, ezért az alternatív fizetés lehetőségét a valóban rászorulóknak ajánljuk. Ugyanakkor röviden szeretnénk felhívni a figyelmet a “helyi pénz” létezésére, mert ennek ismerete és alkalmazása megszabadítja a tisztességes és dolgos embert a kilátástalan anyagi helyzet rémképétől.

A tárgyak és szolgáltatások cseréjén alapuló viszonzást mindenki el tudja képzelni. Már ez is egy jó alternatíva, akkor ha mindkét fél azt tudja egymásnak nyújtani, amire valóban szüksége van. De egy hentes legnagyobb igyekezetében sem tud mit adni egy vegetáriánusnak :) Ilyenkor kell találni egy harmadik személyt, akinek kell a hentes árúja és tud olyat adni, amit a vegetáriánus is szeretne. Ezen a ponton már kezd nehezen megoldhatóvá válni a tárgy alapú cserebere. Ezért született meg a “helyi pénz”, amely megoldja ezt a nehézséget és azokat is, amit itt fel sem vetettünk.

Számos “helyi pénz”, “csereklub”, “segítsük egymást” mozgalom létezik. Van, amely csak egy kis térségben használható és van, amely “országos szintű”. A nagyvilágban is mindenfelé találhatunk ilyet. Még a “gazdag” nyugati országokban is. Balszerencse egy szegény megyébe születni és ott élni. De ez egyben egy szerencse is, mert ott virágozhat igazán a helyi pénz. Ami nemcsak anyagi szabadságot kínál, hanem változatos munkavégzést, új barátságok születését és valódi élő összetartó közösségi élet kialakulását teszi lehetővé. Ez nem csoda, nem ámítás, egyszerűen a rég elfeledett módszerek és értékek újraélesztése.

“Aki keres, az talál.” – valódi lehetőséget, megoldást és kedves közösséget. (Aki kifogást keres, az is talál pesszimistákat, valós tapasztalaton nem alapuló véleményeket.)
Kereséshez javaslom a következő kifejezéseket: suska, országos helyi pénz konferencia, csereklub, local exchange trading system